JDM tuonti omatoimisesti

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä tietoa auton ostamisesta Japanista

Miksi ylipäätänsä tilata auto itselleen japanista? Asiaa voidaan tarkastella kahdelta kantilta, JDM -autojen miinus- ja plussapuolien kannalta. Japanissa huutokaupattavat tai muuten vain myytävät autot ovat siis pääasiallisesti Japanin omille markkinoille tarkoitettuja ajoneuvoja, joita on nyttemmin alettu tuomaan verotuksen ja AKE:n säännösten sen salliessa myös meille tänne EU:n autojen loppusijoituspaikkaan. Japanissa yleinen autokaupan muoto on siis isot huutokaupat, joissa käytetyt autot vaihtavat omistajaa. Näitä huutokauppoja järjestetään oikeastaan jokaisena arkipäivän iltana useammassa kohteessa.

Miksi auton ostaminen itse kannattaa? Mikäli aikaa ja viitseliäisyyttä on, säästää erityisesti RO-RO rahtia käyttämällä sievoisen summan verrattuna siihen, että ostaisi ajoneuvon välitysfirman kautta (tästä myöhemmin lisää). Samalla pääsee myös itse tutustumaan hieman japanin autokauppakulttuuriin ja on myös itse kokoajan tietoinen esimerkiksi auton rahtaamisen tilanteestaa eikä tarvitse kysellä tietoa välikäsiltä. Miinuspuolena voidaan todeta mahdollisten riskien siirtyminen kokonaan itselle. Jos auto osoittautuu romuksi, ei ole välissä liikettä, jolla olisi virhevastuu. Huutokaupat toki tarjoavat jonkinmoista takuuta muutaman viikon ajalla, mutta kun auto on rahdattu toiselle puolelle maapalloa, on tämän takuun käyttäminen hankalaa.

Yleisesti ottaen myytävät ajoneuvot ovat ikäänsä nähden kohtuullisen vähän ajettuja ja hyväkuntoisia. Esimerkiksi 10 vuotta vanhan auton mittarissa on usein alta 100tkm. Matkamittarilukemien kaunistelu ei kuulu samalla tapalla japanilaiseen käytetyn auton kauppatraditioon kuin esimerkiksi saksalaiseen. Syy miksi näitä autoja tuodaan on usein siinä, että japanilaiset valmistajat ovat tarjonneet kotimaan markkinoille ajoneuvoja, joista esimerkiksi Suomessa on voitu ennen vain uneksia. Tästä esimerkkinä Lancer Evolution I-VI tai Galant/Legnum VR-4.Nämä kyseiset mallit eroavat huomattavasti ajettavuudeltaan ja tehoiltaan vastaavista Suomi -malliston lippulaivoista.

Ajaminen Japanissa eroaa olosuhteiden takia paljon ajamisesta Suomessa. Välimatkat ovat lyhyitä, ja ajo on suureksi osaksi kaupunkiajoa. Tämän takia tekniikka on kilometreihin nähden hieman kuluneempaa kuin samanverran ajetussa suomiautossa. Yllätyksiä saattaa tulla esimerkiksi kytkimen tai automaattivaihteiston kunnossa. Yleensä on tuonnin yhteydessä hyvä tehdä ainakin ajoneuvello kaikkien nesteiden vaihto ja mahdollinen jakopääremontti. Toisaalta suomiautoja, erityisesti tuoreempia Mitsubisheja vaivaavat ruosteongelmat esiintyvät JDM -autoissa huomattavasti vähäisempinä. Pohjan ja koteloiden suojaus kannattaa kuitenkin tehdä tuontiautolle mahdollisimman nopeasti, sillä japaniin myytäviä autoja ei suojata ruosteelta juuri lainkaan.

Isoin eroavuus suomiautoon JDM- autossa on oikeanpuolinen ohjaus, postiautoiksikin usein näitä kutsutaan. Oikealta ajaminen ei ole sen vaikeampaa kuin vasemmaltakaan ajaminen ja sen oppii nopeasti. Kaasu, jarru ja kytkin ovat aivan samalla tavalla kuin vasemmaltakin ohjattavassa autossa, samoin vaihdekaavio on sama eli 1-vaihde löytyy nyt kauimpaa kuljettajasta. Usein tuotavat JDM-autot, erityisesti isommat, ovat automaattivaihteistolla, joten tätäkään opettelua ei tarvitse tehdä. Isoin hankaluus on vilkkuviiksen sekoittaminen tuulilasinpesurin viikseen, koska vilkutus tapahtuu nyt oikealla kädellä.

Palveluun rekisteröityminen

IBC -palveluun rekisteröidytään helposti täyttämällä rekisteröitymislomake verkossa. Jos et ole vain selailemassa, ja vakaana aikomuksena on myös huutaa itselle auto, kannattaa laittaa oikeat henkilötiedot puhelinnumeroa myöten. Jostain palveluista saatetaan jopa soittaa. Tämän jälkeen saat tunnukset sähköpostiisi ja autojen selailu voi alkaa!

Kustannukset

Tärkein kysymys on tietysti mitä auto maksaa? Yksi syy miksi japanista auto kannattaa itse hankkia, on se, että rahalleen saa hyvää vastinetta verrattuna tyypilliseen suomiautoon. Bang for a buck. Yleisesti ottaen varsinainen huutokauppasumma autosta on näin Suomesta arvioiden erittäin pieni. Päälle tulee kuitenkin pinkka muita kuluja ja viimestään autosta maksettava vero pyrkii korjaamaan tämän "aukon".

  • Auton kauppahinta + FOB kulut

Auton kauppahinta määräytyy siis huutokauppatilanteessa tai muun kaupan tapauksessa sovitun hinnan /hintapyynnin kautta. Tämän lisäksi auton saamiseksi satamaan hintaan joudutaan lisäämään FOB-kulut

  • CIF

Auton kauppahinnan ja FOB-kulujen lisäksi myös auton rahti sekä rahtivakuutus maksavat. RO-RO rahdissa tämä maksu tarkoittaa siis yksittäistä autopaikkaa laivassa. Nk. CIF -hinta tarkoittaa siis hintaa, jolla auton saat omaan kotisataamasi. Esim CIF-Hanko tarkoittaa summaa, joka koostuu auton kauppahinnasta + FOB kuluista + rahti- ja vakuutuskuluista. Tämä on se summa, joka maksetaan Japaniin autohuutokaupan tilille.

  • Tulli + satamamaksut

Auton haun yhteydessä satamasta maksetaan tullimaksut + satamamaksu. Satamamaksu on kiinteä kulu, luokkaa 100-200e. Vastaavasti Tullimaksu määräytyy siten, että auton varsinainen taxfree-hinta tulee olemaan 1,1 x 1,22 x CIF- hinta + satamamaksut.

Esimerkki. Auton CIF-hinta on 2600e. Tullimaksu on tällöin 1,1* 1,22* 2600 - 2600 eli 0,342 * 2600e. Auton taxfree-hinnaksi tulisi siis 1,342 *2600e + 200e satamamaksuja = 3690e.

  • Autoverotus

Autovero määräytyy auton markkihinnan perusteella. Autoveropäätös voidaan tehdä myytyjen / myynnissä olevien verrokkiajoneuvojen tai vanhojen veropäätösten perusteella. Verotus tapahtuu kuitenkin viiveellä ja yleensä veropäätös saadaan vasta muutaman kuukauden kuluessa auton käytöönotosta.

Esimerkki. Esimerkkiautolle määräytyy veroja 2025e. Tällöin autosta tulevia kuluja on yhteensä 5715e

  • Tuv -todistus

JDM -ajoneuvoja varten on hankittava erillinen vastaavuustodistus, joka kertoo akselimassoja yms tärkeätä infomaatiota. Auto voidaan myös verrata johonkin vastaavaan, yleensä vähempitehoiseen malliin. Tuv- todistuksen hinta on ei- tyyppihyväksytylle JDM -ajoneuvolle 275e.

  • Rekisteröintikatsastus + muutostyös

Ajoneuvolle on myös tehtävä rekisteröintikatsastus, joka on hieman tavanomaista vuosikatsastusta laajempi. Rekisteröintikatsastuksessa todetaan mm. hieman auton vuosimallista tiettyjen varusteiden E-hyväksynnät (lähinnä valot) ja Tuv -todistuksesta oikeat tiedot. JDM -ajoneuvoista on vaihdettava aina etuvalot vastaaviin E-hyväksyttyihin jo pelkästään senkin takia, että valokuvio on vasemmanpuoleiseen liikenteeseen väärä. Yleensä joudutaan lisäämään myös takasumuvalo sekä tekemään muokkauksia takavaloille E-hyväksynnän puutteen takia. Rekisteröintikatsastuksen hinnat lähtevät 250 eurosta ylöspäin. Muutostöiden arvo riippuu lähinnä käytettävistä osista, yleensä työt itsessään ovat helppoja.

Esimerkki. Tuv- todistuksen (275e), rekisteröintikatsastuksen (250e) ja muutostöiden (etuvalot + takasumuvalo 500e) jälkeen esimerkkiauton hinnaksi on muodostunut verojen kanssa 6740e.

Auton huutaminen, toimintatavat, riskien minimointi

Huutamisen aloittamiseksi on huutokauppapalveluun (esim. IBC) syötettävä 500e suuruinen varausraha. Palveluun kannattaa myös erikseen tämän yhteydessä ilmoittaa että kyseinen raha käytetään auton maksamiseen, muutoin raha jää sisään. Kun raha on maksettu, suotuu IBC:n henkilökunta reaaliaikaisesti toimittamaan käännöksiä auction sheeteistä eli huutokauppatiedotteesta, jossa on 2 kuvaa ajoneuvosta + tarkastuksen tiedot.

Jokapäiväisiä huutokauppoja pystyy siis selaamaan suurinpiirtein tulevan viikon ajalta (iDirect), toinen vaihtoehto on tutkia Stock-listoja, joilla myytävät ajoneuvot eivät ole joko menneet kaupaksi huutokaupassa tai ovat muuten vaan myynnissä vakiosummalla. Näistäkin voi tehdä palvelussa tarjouksia, mutta varsinaista huutokauppaa ei käydä. Huutokaupattavissa autoissa on yleensä jokin aloitussumma tai sitten kyseinen on 0. IBC käyttää agentteja, jotka hoitavat varsinaisen huutamisen huutokaupassa. Agentille ilmoitetaan siis kyseisesestä autosta maksimihinta, auto saattaa hyvällä tuurilla vaihtaa omistajaa myös halvemmalla, mikäli kukaan ei ole tehnyt korkeampaa tarjousta. Jos sama agentti on saanut korkeamman tarjouksen kys. autosta, huutaa agentti korkeimman tarjouksen antaneen puolesta.

Autot luokitellaan huutokaupassa grade -luokituksella 1-5. R- luokitus tarkoittaa entistä kolariautoa joka on (asianmukaisesti) korjattu. 4 -luokka on käytännössä katsoen minimivaatimus mistä kannattaa lähteä liikkellä autoja seuloessaan. Grade kertoo auton kunnosta, erityisesti keskittyen auton ulkokuoreen, eikä valitettavasti niinkään tekniikkaan. Sisustalle on omat grade -luokituksensa. Graden määräytymiseen vaikuttavat myös auton ajokilometrit sekä ikä. Joskus myös grade 3,5 auto voi olla hyvä ostos, jos kyseessä on esimerkiksi vähän ajettu yksilö joka on saanut heikomman graden usean pienen lommon seurauksena. Toisaalta grade 4 ei takaa käytetyn auton kuntoa hyväksi, ns varmasta ostoksesta voidaan puhua grade 4,5:n kohdalla. Tällaisin helmiä harvoin on myynnissä enemmän käytettyjen urheiluautojen joukossa. Auction sheetistä ei valittevasti kovin hyvää kuvaa autosta, esim. verhoilumateriaali ja monet varusteet jäävät merkitsemättä sheettiin usein.

Kannattaa alkuun kokeilla tarjoamista varovaisesti, on hyvinkin mahdollista että jokin yksilö tarttuu mukaan täysin pilkkahinnalla. Palvelusta löytyy myös tarkat tilastot myytyjen autojen hinnoista, varsinaista market report -arvoa ei kannata uskoa, koska se käsittää tietyn automerkin mallin kaikki versiot, eikä esim erittele turbomoottorillisia, jolloin market report -arvo näyttää liian pieneltä. Kun on jonkin aikaa seuraillut autojen pyyntihintoja saa paremman kuvan oikeasta hintatasosta. Huutaessa kannattaa tuijottaa ajokilometreihin, japanilaiskäytössä kilometrejä tulee suhteellisen vähän vuodessa, mutta auton kuluneisuusaste saattaa muuttua huomattavasti 20tkm matkalla. Huutokaupan sijainti kertoo myös (?) myytävän auton sijainnista. Pohjoisessa olleet autot myydään pohjoisemmissa huutokaupoissa, saattavat sisältää paremman akun jo valmiiksi. Todennäköisyys ruostevaurioillekin on jo tällöin suurempi. Valitettavasti totuus auton kunnosta selviää vasta kun se on kontista ulkona, tai huutokaupan jälkeisten kuvien muodossa.

Mitä huutamisen jälkeen tapahtuu?

Kun autosta on tehty tarjous, odotellaan siihen asti kunnes huutokauppa on ohi. Huutokauppoja on tosiaankin viikolla ja ne ajoittuvat Suomen ajassa yöajaksi. Tällöin tulokset huutojen onnistumisesta/epäonnistumisesta tulevat vasta aamusta. Ei kannata lannistua siitä, etteivät huudot aluksi tunnu voittavan, huutokauppa on kuitenkin suureksi osaksi arpapeliä.

Huuto hyväksyttiin, mitä sitten?

Viikon kuluessa hyväksytystä huudosta on maksettava IBC:lle koko auton hinnan (CIF) kattava osuus. Auto siirretään satamaan odottamaan seuraavaa autolauttaa, joka veisi auton Suomeen. Tässä vaiheessa autosta otetaan myös lisäsarja kuvia. Näistä kuvista näkee myös sisustan kunnon, sekä mahdollisia virheitä. Samalla autolle tehdään jonkinmoinen tarkastus, ja jos grade-luokitus putoaa, voidaan kauppa perua. Kansirahtipaikkojen saaminen on hieman epätasaista. Joskus kansirahti voi tulla nopeammin RORO-aluksessa tuleva kontti (tähän liittyy toki sekin, että kontti otetaan yleensä täyteen). RORO-aikatauluihin vaikuttavat yleiset suhdanteet, laivojen määrä ja autotehtaiden laivojen buukkaus. Kansirahtina saattaa myös tulla useammalla laivalla (?), jolloin autoa siirretään ajemalla välisatamassa. Kansirahdin kanssa kannattaa varautua siihen, että merimiehet tyhjentävät auton mahdollisesta irtotavarasta. Valitettavasti esim. soittimet ja kaikki muu auton mukana tuleva irtoava varustus todennäköisesti häviää matkan aikana. Vastaavasti auto tuskin saa enempää kolhuja osakseen kuin konttirahdissakaan.

Rahtiaikataulu, rahtikirja, huolitsija hangon satamassa

  • DHL:n toimittamasta rahtikirjasta (bill of lading) näet varustamon jolla auto tuodaan jonnekkin euroopan satamaan, josta se lähtee eteenpäin Hankoon.
  • IBC ilmoittaa tämän päivän saapumispäiväksi, joka ei siis pidä paikkaansa. Aikaan kannattaa lisätä noin pari viikkoa.
  • IBC:n käyttämiä varustamoita on maersk, nykline, k-line. Varustamoon soittamalla (kts. numerot alhaalta) ja antaen rahtikirjan numeron saat selville tarkemman ajankohdan.
  • Puhelinvaihteessa kannattaa jo ilmoittaa että kyse on RO-RO-aikataulusta. Samalla kannattaa kysyä kumpaa huolitsijaa he käyttävät Hangon satamassa.

Auton hakeminen sataman huolitsijalta, tullaaminen

Auton hakemiseen kannattaa hieman varautua jos auton hakee ajamalla. Trailerilla jos hakee niin lähinnä katsoo onko paperit, henkilöllisyystodistus, rahaa huolitsija ja tullimaksuun.

Muistilistaa jos hakee auton ajamalla:

  • Nesteet
    • Moottoriöljyä
    • Jarrunestettä
    • Tuulilasinpesunestettä
    • Akkuvettä
    • Automaattiöljyä


  • Muut tavarat
    • Hinausköysi
    • Tunkki
    • Starttikaapelit
    • Vaihto akku + tarvikkeet esim akkukenkien vaihtoon
    • Ilmapumppu
    • Perus työkalut


  • Paperit
    • IBC:n kuitti
    • Rahtikirja
    • henkilöllisyystodistus

Katsastus, verotus ja vaadittavat muutokset

Jotta auton saisi liikennekäyttöön välittömästi, on aloitettava auton tullausprosessi.

1. Ota autolle liikennevakuutus, se pitää saada pelkän runkonro:n perusteella. Osa suomalaisista yhtiöistä ei tunne kaikkia erikoisimpia automalleja.

2. Aloita tullausposessi tullissa, vaatii käytännössä katsoen paikalla käynnin. Paperit (export certificate) on oltava kyseisestä autosta. Prosessi saadaan alkamaan ja tullista saa todistuksen, jolla voi käydä hakemassa katsastuskonttorilta siirtokilvet joissa on 3kk ajoaikaa. Kilvet maksaa noin 17e. Nykyään erityisesti eteläisessä tullipiirissä voi joutua hakemaan uudet kilvet, koska päätösten tulo kestää. Toinen vaihtoehto on hankkia erilliset siirtokilvet, jolloin autolla ei voi "ajella vapaasti" vaan sen voi ainoastaan siirtää paikasta a paikkaan b. Näitä kilpiä saa myös katsastuskonttorilta. Tuo voi olla silloin aiheellista jos haluaa jostain syystä käynnistää vaikka verotuksen omassa lähitullissaan.

3. Ajoneuvon rekisteröintikatsastus on aloitettava noin 10 päivän kuluessa tullaamisen aloittamisesta, tullista tulee lisäselvityspyyntö, jossa vaativat rekisteröimistodistusta. Tämän saa siis katsastusasemalta kun rekisteröintikatsastus on tehty. Kannattaa huomioida että tyyppihyväksymättömän ajoneuvon rekisteröimiskatsastus on huomattavasti kalliimpi kuin normaali rekisteröimiskatsastus. Katsastuksesta ei tarvitse tulla hyväksyttyä. Hylätylle katsastuksella saa normaalisti 1kk korjausajan. Toimita rekisteröintitodistus tulliin, jotta prosessi etenisi.

4. Katsastuksen läpäisemiseen on käytännössä katsoen kolme kriteeriä, joista 2 on extraa japanintuonnille.

a) Ajoneuvon läpäistävä katsastus teknisten seikkojen puolesta
b) TUV- todistus. Tämä on oltava viimeistään siinä vaiheessa kun haluaa katsastuksen hyväkysytyksi. Kannattaa kuitenkin tilata export certificatesta saatavilla tiedoilla ennen auton saapumista. 
c) Erikoisvaatimukset. 
   - paikkavaatimukset (mikäli autosta tulee laskennallisesti 4 paikkainen, poistettava esim keskivyö takaa 5 paikkaisesta autosta) Tämä on seikka, jota ei kannata ennakoida välttämättä.
   - E- hyväksynnät valaisimissa ja korkeudensäätö 96-> olevissa ajoneuvoissa. Tämä kannattaa joka tapauksessa hoitaa kuntoon ennen katsastuksen aloittamista. 
   - E- hyväksynnät muissa varusteissa. Käytännössä 00-> eteenpäin vaaditaan turvavöiltäkin E-hyväksyntää. 01-> OBD -testit (tämä ei välttämättä onnistu, jolloin katsastusasemakohtaisesti tutkitaan vain päästöjä joutokäynnillä)

5. Kun ajoneuvo on läpäissyt rekisteröimiskatsastuksen ja veropäätös on valmis ja verot maksettu, voi kilvet noutaa katsastusasemalta ja prosessi on valmis!

Verotus

Linkki verolaskuriin.

Muuta huomioitavaa

Siirtokilvillä ajaessa ei tarvitse maksaa normaalia ajoneuvoveroa (?).

Siirtokilvillä voit ajella huolettomasti ylinopeuksia kameroihin (?).

Huutokauppa ja myyntisivustoja japanissa

http://www.ibcjapan.co.jp/

http://www.grahamberry2.co.jp/

Muut linkit

  • Ulkomaankauppa ja sen asiakirjoja:
http://www.tkk.fi/Yksikot/Liikenne/Opinnot/171/KVKlu260307c.pdf
  • Huolitsijat Hangon satamassa:
http://www.victorek.fi/
http://www.hangostevedoring.fi
  • IBC:n käyttämiä varustamoita:
NYK line http://www2.nykline.com/liner/country_information/location_finland.html
K-line http://www.klineurope.com/ http://www.yritystele.fi/i/%22/1684115/
Maersk http://www.maerskline.com http://www.020300200.com/yritykset/4423047/Maersk+Finland+Oy/


Jaha perseestä, kuka siivois linkkilistan. Vai laittaako noi keskelle artikkeliin? esim suorat yhteystiedot varustamoihin?