Galant VR-4

MitsubishiClubFinland Wikistä
Versio hetkellä 29. kesäkuuta 2009 kello 08.31 – tehnyt Slider (keskustelu | muokkaukset) (→‎6 gen(E38A/E39A))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitsubishi Galant VR-4 -sarja
Valmistusmaa Japani, Nagoya
Valmistusaika 19872003
Luokka C
Tyyppi E38A Galant VR-4 RS
E39A Galant VR-4
E84A Galant VR-4
EC5A Galant VR-4
EC5W Legnum VR-4
Korimallit sedan, hatchback, farmari
Huippunopeus 180–241 km/h
Kiihtyvyys 6–7 s (0–100 km/h)
Iskutilavuus 1997–2498 cm3
Teho 177–206 kW
Paino 1480-1520 kg
Kulutus 6,3–9,4 l/100 km (yhd. EU)
Voimanvälitys Neliveto
Rengas 185/70/14, 114,3x4
Edeltäjä Starion Turbo, Lancer Turbo
Seuraaja Lancer Evolution
Saman luokan autoja Mazda 626, Honda Accord
GLSi Galant

VR-4 on Galant malliston huippumalli. Se on ollut saatavilla kuudennessa (88-92), seitsämännessä (92-96) ja kahdeksannessa (96-02) generaatiossa.

GLSi Royal Galant Hatchback vm.89

Historiaa

Alun perin Galant VR-4 suunniteltiin Rallin A-ryhmän säännöt täyttäväksi ralliautoksi vastaamaan mm. Lancia Delta HF Integralen ja Toyota Celica GT Fourin esittämään haasteeseen. Mitsubishi Ralliart oli 70-luvulla kilpaillut rallissa varsin hyvällä menestyksellä vanhalla takavetoisella Lancerilla sekä aavikkokilpailuissa nelivetoisilla Pajero/Shogun malleilla. Sen sijaan B-ryhmässä ajatettu Mitsubishi Starion Turbo ei kaksivetoisena pärjännyt Lancian, Peugeot'n ja Fordin nelivetoisia superautoja vastaan. Kun B-ryhmä sitten kiellettiin 1987 jälkeen, Mitsubishin oli vaihdettava taktiikkaansa ja hiljattain esitellystä kuudennen sukupolven Galantista rakennettiin nelivetoinen turboahdetulla moottorilla varustettu VR-4 malli jossa soveltuvin osin käytettiin hyväksi B-ryhmän Starionin tekniikkaa. Mitsubishi Ralliart Europe toimi tehtaan virallisena kilpatallina rallin MM-sarjassa saavuttaen Galantilla kolme osakilpailu voittoa.

6 gen(E38A/E39A)

Godlike.. E38A RS, kevyempi, ei 4WS ja takana lukko.
E39A mummomalli Yadda OMG tuned galant Eterna ZR4

  • 2.0 Gti 4-Dynamic

Gti 4-Dynamic on varustettu erillisellä korisarjalla. Etupuskurissa ja takapuskurissa on selkeä maaefekti "lippojen" ansiosta, ovissa on samantyyppiset ovimuovit kun Gti ja GLSI-royal -malleissa. Lisäksi korisarjaa on täydennetty tyyliin istuvilla helmoilla ja etu- ja takapalalla. Gti Dynamicissa on myös aina takaspoileri sekä nahkapäällysteinen ohjauspyörä ja vaihdekepin pää. Moottori on sama kuin etuvetoisessa mallissa, katallyssaattori kuitenkin muuttaa tehoarvoja (106kw, 172Nm). Gti 4-Dynamicissa on myös 4-pyöräohjaus (toimii yli 40km/h nopeuksissa).

7 gen (E84A)

Välimalli, ei 4WS enää..

96 - 02 (EC5A/EC5W)

EA- korimallin Galant malliston Vr-4 -versiota valmistettiin sedan- ja farmari-korisina. Farmaria (EC5W) myytiin nimellä Legnum. Niinsanottua 8gen mallia tehtiin ainoastaan oikeanpuoleisella ohjauksella, suurin osa valmistetuista ajoneuvoista on Legnumeita. Tätä korimallia on nyttemmin tuotu jälkituontina huomattavan paljon Suomeen johtuen sen halvasta markkina-arvosta Japanissa. Kaikissa malleissa moottorina toimi 2.5 -litrainen twinturbo V6 (6A13TT), joka kehittää tehoa 280hv ja vääntöä noin 370Nm. Vaihteistona toimi evoista tuttu 5-vaihteinen manuaali, automaattiversioissa käytettiin myös viisivaihteista Invecs-II vaihteistoa.

96 - 97

Ensimmäisessä aallossa tulleita malleja kutsutaan hieman ontuvasti prefacelift-malleiksi. Kaikissa prefacelift- malleissa oli sähköhydraulisesti toimiva AYC-perä, ja tyylikäs korkeakontrastimittaristo. Sisusta on isossa osassa malleja musta sinisillä kuvioilla. On ollut saatavilla myös mustaa ja vaaleata nahkasisustaa. Automaattivaihteistoisissa autoissa tehot oli rajoitettu 260 hevosvoimaan vaihteiston kestävyyden takia. Super Vr-4 mallissa oli hieman ylimääräisiä levikkeitä, sekä recaron (?) valmistama sisusta momon ohjauspyörällä.

Legnum manuaali - E-EC5W-LNGF

Legnum automaatti - E-EC5W-LYGF

Galant manuaali - E-EC5A-SNGF

Galant automaatti - E-EC5A-SYGF


98 - 02 Type-V, Type-S

Facelift toi ison joukon muutoksia sarjaan. Etupuskurin ja sivuhelmojen tyyppi vaihtui agressiivisemmasiksi. Myös konepellin pokkauksesta tehtiin korkeampi. Farmarin takakontti ja takapuskuri uudistettiin. Sedan sai kirkkaammat takavalot. Type-S malleihin kuului lisäksi kaarilevikkeet. Isossa osassa autoja on myös sivutuuliohjaimet. Sisustoja sai nyt useampaa erilaista. Perusvaihtoehtona erityisesti type-v malliin oli harmaa sisusta, parempi vaihtoehto oli musta sisusta punaisella kuvioinnilla. Lisäksi saatavissa oli kaksi nahkasisustaa. Myynnissä on ollut myös ajoneuvoja recaron sisustoilla. Type-V -mallit eroavat teknisesti Type-S:stä siten, että niissä on AYC-perän sijasta avoin perä takana. Kaikissa Type-V-malleissa ei myöskään ole korkeakontrastimittaristoa. Galantin manuaaliversiota sai pelkästään Type-V -varustelulla. Facelift-automaateissa ei ollut enää tehonrajoitusta ja vuonna 99 automaattia parannettiin isommalla jäähdyttimellä, myös ulkoinen suodatin poistui tässä vaiheessa.

Legnum Type V automaatti - GF-EC5W-LYGF3

Legnum Type S automaatti - GF-EC5W-LYGF

Legnum Type S manuaali - GF-EC5W-LNGF (2000->)

Gelant Type V manuaali - GF-EC5A-SNGF3

Galant Type V automaatti - GF-EC5A-SYGF3

Galant Type S automaatti - GF-EC5A-SYGF