Korkeakontrastimittariston asennus

Kohteesta MitsubishiClubFinland Wiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa on yksityiskohtaiset ohjeet hi-contrast mittariston vaihtamiseen Vr-4 Galanttiin ja Legnumiin, joissa ei välttämättä tällaista hienoutta ole (facelift type-v –mallit tehdasvuosilta 98-99) Samaa ohjetta voitaneen osaksi soveltaa myös EA-sarjan malleihin.

Molemmat mittaristot vertailussa:

Kuvat M1, M2, M24 ja M11

Korkeakontrastimittaristo
"Normaali" mittaristo
M24.JPG
M11.JPG

Nopea tarkistelu, ja muuta eroa ei näytä olevan kuin uudemmassa mittaristossa on takana muovin alla piirilevy, mitä perusmittaristossa ei ole.

Kokeilin ensin uutta mittaristoa suoraan kiinni autoon, muuten toimi hyvin, mutta mittaristoon ei tullut valoja. Sähkökaavioita tutkimalla selvisi, että mittariston PITÄISI toimia suoraan, mutta jostain syystä tämä ei toiminut (on mahdollista että mittariston taustavalo elektroniikkakortti oli saanut kipeää). Jos saat oman mittariston toimimaan suoraan, voit lopettaa lukemisen tähän. Kerron himmentimen kytkennästä myöhemmin.

Nyt kun mittariston valot ei toiminut, niin seuraavassa Tee-Se-Itse miehen korjaus ongelmaan. Tarvitset vain kolvin, tinaa, 4x 560ohm vastuksia, tietokoneeseen asennettavan kylmäkatodisarjan (10cm putkilla, 2 putkea, valkoinen valoltaan) ja hemmetin hyvät hermot.

Kuvat M21

Korkeakontrastimittaristo purettuna

Korkeakontrastimittariston purku vaihe vaiheelta:

- Irroita tummennettu pleksi painamalla klipsejä (varo naarmuttamasta, naarmuuntuu helposti) - Irroita pleksin tukimuovi (se muovi, missä pleksi oli kiinni, kiinnitysklipsit mittariston ympärillä). - Seuraavaksi nypi mittariston neulat irti (varo kampeamasta neulan takapuolelta, siellä menee kaksi liuskaa joita ei saa vahingoittaa). Ota kärkipihdit käteen ja ota tukeva ote neulan molemmilta puolilta ja nosta neula irti, älä väännä mihinkään suuntaan, lähtee ylöspäin. Älä kytke lediin +12v suoraan, se polttaa ledin. Ledien vaihdosta / testauksesta selostus tämän artikkelin lopussa - Irroita mittaristotaulun ylälaidassa oleva ruuvi - Irroita mittariston taustalevy (liimattu kaksipuoleisella teipillä, lähtee kun varovasti repii sitä jokapuolelta tasaisesti. HUOM älä koske taulun pohjaan sormin, sormen jäljet jää tauluun ikävästi näkyviin, jos taulun pohjaan tippuu jtn nestettä, pyyhi se varovasti nenäliinalla, älä hankaa. - Irroita läpinäkyvät muovit, ne on kiinni neljällä pienellä ruuvilla kierrosnopeus ja nopeus mittariston yksiköissä (ei välttämättä lähde yhtenä palasena). (Nyt siinä näkyy pitkä kylmäkatodiputki, joka on valkoisessa muovissa kiinni). - Irroita mustat suojamuovit vedenlämpötilamittarin ja bensamittarin päältä, molemmat kiinni kahdella pienellä ruuvilla - Käännä mittaristo ympäri, ruuvaa takapuolella oleva muovi irti (4 ruuvia). Sen alta paljastuu piirilevy. Nosta piirilevy irti ja irroita se liuskoista. Käsittele piirilevyä varoien, se on tilaustavaraa japanista! Seuraavaksi irroita mittariston takapuolelta se johdotusmuovi ylä-osasta siten, että saat painettua kylmäkatodiputken muovineen pois. Se lähtee painamalla etupuolelta klipsejä ja se tippuu taakse. Jos autosi on automaatti, voit joutua irroittamaan vaihteiston merkkivaloyksikön (kiinni kahdella ruuvvilla). Irroita vanha kylmäkatodiputki leikkaamalla sivuleikkureilla putken päistä tulevat johdot.

Kuvat M22

M22.JPG

Tämän enempää mittaristoa ei tarvitse purkaa. Kylmäkatodiputken vaihto

Ensin ota uudet kylmäkatodiputket käsiin, putkien päällä on suojaputket, niitä ei tarvita. Ne saa helposti irti kuuma-ilma puhaltimella kuumentamalla. Suuntaa kuuma-ilmapuhaltimen puhallus siihen päähän mistä johto menee sisään, lämmitä sitä ja samalla vedä varovasti johdoista, muutaman minuutin jälkeen kylmäkatodiputki lähtee hitaasti liikkumaan taaksepäin. Vedä se kokonaan pois. ÄLÄ vedä liikaa, putki on ohutta lasia, ja katkeaa todennäköisesti helposti!

Kuvat M28, katodit ja katodit 2

M28.JPG
Katodit
Katodit

- Lovea kylmäkatodiputken muovin päähän lovet, mistä saat uuden kylmäkatodiputken johdot vietyä mittariston takapuolelle - Kiinnitä uudet kylmäkatodiputken liimalla / kuumaliimalla, katso että ne on suunnilleen samalla kohdalla kuin alkuperäinen putki. - Paina kylmäkatodiputki paketti muoveineen takaisin paikoilleen, katso että johdot menevät jouhevasti paikalleen. Kylmäkatodiputkien ohjausyksikön saa hyvin kiinnitettyä mittariston takapuolelle.


Mittariston neulojen uudelleen sähköistys

- Tarvitset 560ohm vastuksen ja jostain +12v sähköä. Jos +12v ei ole saatavilla 9V patteri riittää hyvin. Laita yksi mittariston neula paikoilleen. Mittariston neulan juuresta lähtee spiraali, joka menee mittarin runkoon, rungossa on selvästi kaksi liuskaa, toinen on plussa, toinen miinus. Kytke toiseen sähkölähteesi maa, sitten toiseen kytke 560ohm vastus, ja vastuksen jalkaan +12v / 9v. (ÄLÄ KYTKE sähköä suoraan ledille, AINA etuvastuksen kautta!). Jos ledi ei pala, vaihda johdot toisinpäin. Kun ledi palaa, niin se missä on +12v/9v on ledin plussa. Kolvaa tähän kantaan etuvastus kiinni. Tee sama operaatio jokaiselle mittariston neulalle. - Kun olet kolvannut kaikki etuvastukset kiinni, johdota ne kaikki rinnakkain, Eli vie kaikille maadoitusnastaan maadoitus ja jokaisen etuvastukseen toinen johto. Lopuksi vie kahdella johdolla plussa ja miinus mittariston vasemmasta laidasta mittariston taakse. Tähän läpivientiin voi laittaa tarvittaessa liimaa vedonpoistoksi.

Kuvat M25, 26 ja 27, 30

M25.JPG
M26.JPG
M27.JPG
M30.JPG

Kytkentä.

Itse kytkin valot silleätavoin, kun virrat on päällä, palaa pelkästään neulojen valot, ja sitten kun sytyttää parkit niin syttyy taustavalot. Seuraavasta kuvasta selviää kytkentä:

kuva M 29

Keltainen ruuvi kuvassa

- Keltaiseen ruuviin tulee jännitettä silloin kun on virrat päällä, tästä saa hyvin neuloille sähköt. - Kytke ledeille menevä plussa tähän nastaan kolvaamalla. Vihreästä nastasta saat jännitettä kun parkit ovat päällä. Kytke tähän kylmäkatodiputkien ohjausboksin punainen johto. - Irroita edellisessä näkyvät punaisella nuolella merkityt ruuvit kaikista 4 mittariston moduulista. Laita nämä talteen, niitä ei tarvitse (ne on eri sävyisiä kuin muut ruuvit, jokaisessa moduulissa on kaksi ruuvia). - Kytkin itse molemmat nastat suoraan maahan. Jos haluat himmentimen toimintaan, nämä maat pitää silloin viedä johdolla himmentimelle. (Sen takia erillisellä johdolla, koska standard –mittariston mittaristolle menevissä johdotuksissa ei ole himmentimelle menevää johtoa). Kytkentäkuva himmentimen takaa:

Kuva rhoestat

Rheostat

Kytke valoilta tuleva maadoitusjohto napaan kaksi. Tällöin ne toimivat himmentimen kanssa.

Sitten ei muuta kun päinvastaisessa järjestyksessä kasaan. Kannattaa testata katodien ja ledien toimivuus ennen kuin laitan kokonaan pakettiin.


Kuvat virrat paalla, parkit paalla ja parkit_virrat

Virrat päällä
Parkit päällä
Virrat ja parkit päällä

Neulojen ledien vaihto:

Irroita neula ja käännä se ympäri. Kampea alapuolelta ulkokuorta ulospäin, siten että molemmilta puolilta klipsit irtioaa. Katkaise vanha ledi irti ja kolvaa uusi ledi paikoilleen, varmista että ledi on oikeinpäin.

Neulakuvat

Ulosvetäjä paikallaan
Ulosvetäjä paikallaan