Ero sivun ”Mitsun ECU:n toiminta” versioiden välillä

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
== Artikkelin tarkoitus on hieman valottaa monista mystiseltä tuntuvaa ECU:a ja sen sisältöä. ==
== Artikkelin tarkoitus on hieman valottaa monista mystiseltä tuntuvaa ECU:a ja sen sisältöä. ==


Kuvat on otettu vm90+ Galantin "slim" mallisesta ecusta.
Kuvat on otettu vm90+ Galantin "slim" ecusta ja myös 2G Eclipsen ecusta.


vm89 ja aikaisemmat ecut ovat ainakin kondensaattorien osalta vähemmän vikaherkkiä, myös ecun rakenne on monimutkaisempi. [[Lyhenteet tutuiksi|ECU]] on myös paksumpi siitä syystä että siinä on kaksi piirilevyä.
vm89 ja aikaisemmat ecut ovat ainakin kondensaattorien osalta vähemmän vikaherkkiä, myös ecun rakenne on monimutkaisempi. [[Lyhenteet tutuiksi|ECU]] on myös paksumpi siitä syystä että siinä on kaksi piirilevyä.

Versio 9. toukokuuta 2009 kello 08.07

Artikkelin tarkoitus on hieman valottaa monista mystiseltä tuntuvaa ECU:a ja sen sisältöä.

Kuvat on otettu vm90+ Galantin "slim" ecusta ja myös 2G Eclipsen ecusta.

vm89 ja aikaisemmat ecut ovat ainakin kondensaattorien osalta vähemmän vikaherkkiä, myös ecun rakenne on monimutkaisempi. ECU on myös paksumpi siitä syystä että siinä on kaksi piirilevyä.

Ecun vioittumisen yleisimmät syyt:

Elektrolyyttikondensaattorit kuivuvat tai vuotavat elektrolyytin piirilevylle. (Koskee varsinkin vm. 90-93 ecuja)

Oikosulusta tai apulaitteiden (esim. TK-moottori) toimintavirheestä johtuva pääteasteiden palaminen.



Antureiden maafolion poikkipalaminen oikosulun tai (antureiden) toimintavirheen takia.


Kuva ecusta

Komponenttien merkitys käytännössä.

EPROM: Muistipiiri mikä sisältää arvot esim. kartoista, suuttimien koosta, fuelcutista ja muista asetuksista.

Mikrokontrolleri: Ohjaa käytännössä kaikkea. Uudemmissa ecuissa tosin käynnistysvaiheessa sytytyksen hoitaa toinen piiri, mikrokontrolleri alkaa vasta auton käydessä huolehtimaan sytytyksestä. Mitsun käyttämät mikrokontrollerit perustuvat Motorolan 68HC1 kontrolleriin. Datasheettejä ei löydy, eikä myöskään korvaavaa osaa. Joissain malleissa on oma muisti missä on tiedot kartoista jne, niissä ei ole erillistä EPROM:ia.

IC5: Multiplekseri. EPROM:in vasemmalla puolella. Löytyy ainakin sellaisista ecuista missä on EPROM. Multiplekserin tarkoitus on yhdistää EPROM:in ja muiden piirien lähtöjä ja ohjata ne mikrokontrollerille esim. yhteen tuloon. Tällä säästetään Mikrokontrollerin rajallisia tuloja.

Pääteasteet: IC104-IC109 Ohjaavat (mikrokontrollerilta käskyn saatuaan) apulaitteita, kuten tyhjäkäyntimoottoria tai Ilmastoinnin relettä.

IC104 = MAF reset(turbo) Ilmeisesti resetoi MAF:in kun bypass venttiili toimii.
IC105 = Tyhjäkäynti moottorin kelat B1 ja B2
IC106 = Hukkaportti ja Bensanpaineensäädin (turbo)
IC107 = Tyhjäkäynti moottorin kelat A1 ja A2
IC108 = Purge (venttiili joka päästää tankin höyryt imusarjaan) ja EGR
IC109 = Ilmastoinnin ja Bensapumpun releet

Suuttimien suojavastukset: Niin sanottu Flyback piiri. Eli tasaavat piikkejä mitä suuttimien kelat aiheuttavat sulkeutuessaan, ilman suojapiiriä päätetransistorit palaisivat. Turboissa piiri hieman erilainen suutinten pienemmän impedanssin johdosta. Kuvassa olevat 4kpl vihreitä kondensaattoreita vastuksen vasemmalla ja oikealla puolella kuuluvat myös samaan piiriin.

Suuttimien ohjaustransistorit: Ohjaavat suoraan korkeaohmisia suuttimia, turboissa lisäksi konetilassa vastuspaketti rajoittamassa virtaa kun niissä on matalaohmiset suuttimet. Päätteet ovat samat.

Elkot: Elkojen funktiota en käy tässä selittämään, mutta niiden aiheuttamat ongelmat on monille tuttuja. Pahimmillaan elektrolyytti voi syövyttää piirilevyä ja vieressä olevia komponentteja. Eli ne kannattaa vaihtaa / vaihdattaa saman arvoisiin ihan vaikka "varmuuden vuoksi", jossei niitä ole vaihdettu.

R129/R130: 1KOhm vastukset jotka määrittävät 1G DSM autoissa ecun tyypin seuraavasti:
Ei/Ei = AWD Kalifornia
Ei/On = FWD Kalifornia
On/Ei = AWD Fed
On/On = FWD Fed

Kaliforniassa on tiukemmat päästönormit kun muualla jenkkilässä. EGR on aina ohjattu solenoidilla.

ECU:n muokkaus

Turbottoman eeprommillisen ecun muuttaminen turbon ecuksi onnistuu hyvin pienillä muutoksilla. Sellaisissa ecuissa joissa ei EPROM:ia ole ja kartat on mikrokontrollerissa EEPROM:in lisääminen jälkikäteen on hyvin työlästä enkä ole missään nähnyt että sitä olisi tehty. Mikrokontrolleri ei lukisi sitä eeprommia vaikka sinne sellaisen laittaisi.

EPROM on vaihdettavissa EEPROM -piiriin. Alkuperäinen EPROM irroitetaan ecusta ja sisältö mahdollisesti luetaan talteen vaikka tietokoneelle. Tämän jälkeen paikalle juotetaan socketti mihin voi laittaa EEPROM -piirin. Näinollen käyttäjä voi itse muokkailla karttoja ja muita asetuksia.

Flyback piiriä voi halutessaan muuttaa vastaamaan turboecun piiriä. (Ohmit myöhemmin)