Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Harri K

monenlaista kippoo....
Liittynyt
5 Tammikuu 2003
Sijainti
Tampere
Tuos vähä mietitty kaverin kanssa veneen ostoa :) Ehkä enemmä huumorimieles mut eihä sitä tiedä jos oikein nappaa ;)

Onkos keskuudessa moottoriveneist/matkaveneistä tietäjiä?

http://www.nettivene.com/moottorivene/bayliner/352806 tommone ois yks vaihtoehto...
Onkohan tuo OMC ohjaustapa(?) huonohko? (jotain semmosta luin)
Mitäs tommosist pitää osata katsoa/tutkia? Talvisäilytyshän se melkein tärkein on ja huollot.. ettei koneen kannet mene yms

Mitä muita "hyviä" perusmerkkejä olemassa?
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Runkoa pitäs päästä sisältä näkemään, ne on noissa vanhemmissa baylinereissa kuulemma heikko kohta (tavallista vaneria tukina=mätänevät)

Miten on huollot tehty, pohja olis hyvä päästä näkemään, sähköt kunnossa...

Moottori on OMC merkkinen.


Noi Baylinerit on vähän niinku vesien Lada, kannattaa katsella jotn muuta (Yamarin, MV-Marin, AMT tms.) jos ei jenkkiä ole pakko saada, muuten sitte Sea-Rayn veneet onki laadullisesti jo ihan eri tasolla...

Ja moottoreista sitte Yamaha :peukku
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

No tuosta pikkubeikusta ensin, ei mitenkään erityisen siisti, sentään makeavesijäähyllä. Ei edes mitenkään poskettoman halpa.

Ensin funtsit sen kokoluokan, että kuinka paljon populaa pitää saada reissuun ja kuinka usein, merelle vai järvelle, hinaatko ite vai oletko valmis käyttämään pilkkiautoa.

Ja sen moottorin ei ole pakko olla jammu, hyviä perämoottoreita toki ovat mutta sisäperäkoneita vähän hankalampi löytää. Eli sekin sitten vielä, haluutko perärutkun vai sisäperämoottorin vai sisämoottorin.

Kaikenlaista päätettävää. Ja hintatasokin vielä määrittää mitä lähdetään ehdottelemaan.
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Laitetaas tohon odotellessa muutama peruskohta mitä kannattaa tutkailla:

Peräpeili, eli veneen perän pitää olla kova, jos se on päässyt imasemaan jostain huonosta läpiviennistä tai ruuvin reiästä vettä, niin se alkaa hitaasti pehmenemään, siellä kun on puuta kuidun välissä. Ikävä korjata. Eli peräpeilin pitää kopista kunnolla kun jollain palikalla naputtelee.

Pohjan kunto ja siisteys, ei mielellään kauheasti kiville ajojälkiä tai huonosti tehtyjä korjauksia.

Rungon kunto noin muuten, onko pahasti haalistunut vai meniskö vielä pesulla ja vahalla.

Kylkilistat kertovat laituri- ja muiden pusujen määrän,

Lasit olis tietysti kiva olla ehjät, menee melkeinpä aina teettämispuuhaksi.

Mahdollisen kuomun kunto, uusi kuomu alkaen 400e plus kaaret.

Sisustan kunto, jos on siisti niin yleensä on muutakin venettä hoidettu. Nuhruiset jenkkinahat on monesti aika kauheita. Samaten ne paksut jenkkimatot jemmaa hometta usein. Puu on kiva matsku, sen kun pystyy siistimään tarvittaessa ja kestää hyvin.

Varusteet tietysti läpi, kaiken pitäis toimia, muutenhan sillä ei ole varustelistalla mitään virkaa.

Sitten se konepuoli:

Sisäkoneen kanssa kato jäähdytysveden läpiviennit, siellä pitäis olla kuivat paikat ja toimivat hanat. Akselivetoisten voimansiirrosta saa joku muu kertoa tarkemmin.

Sisäperämoottorin kanssa kulmakivi on makeavesi vai merivesijäähy. Eli nimensämukaisesti makeavesijähdytteisessä kiertää makeavesiglykoliseos moottorissa, jolloin vältytään meriveden aiheuttama korroosio. Vanhat merivesijäähdytteiset koneet voi olla aika tukossa ruosteesta. Vetolaitteesta pitäis tietää onko impelleriä vaihdettu ikinä, eli vesipumpun siipipyörää, pitäis yleensä parin vuoden välein vaihtaa, muuten kovettuu huonoksi. Moottorista itestäänhän katot vaan samat vuodot ja mestat ku autojenkin moottoreista, vetolaitteesta pitäis avata peräöljyjen tyhjennysproppua sen verran, että näkee peräöljyjen kunnon. Jos on maitokahvia niin äkkiä alkaa maksaa kun voi mennä kaikki potkuriakselista eteenpäin uusiks.
Potkurikin olis kiva kun olis kaikki lavat tallessa. Trimmisylinterit on kalliita, ne olis kans hyvä olla ehjät.

Perämoottorissa nyt ei niin paljon ole, kuhan lähtee käyntiin ja peräöljyt on terveet, riippuu tietysti perärutkun koosta, mutta itellä ollut vain pieniä, suurin 115hv V4, isommat koneet sitten olleet laidan sisäpuolella.

Tosta nyt alkuun.
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Iteltä löytyy sellanen vanhempi 8m projekti-mahonkipaatti puoliliukuva Volvo Pentan dieselillä ja sitten on yhteysveneenä mökille Terhin big fun suzukin 50 hv nelari-ruiskulla.

Omasta mielestä (huom! omasta mielestä), jos katselee vanhempaa paattia, niin ilman muuta perämoottori-versio kannattaa valita. Noissa vanhoissa sisäperäkoneissa, vetolaitteissa ja läpivienneissä on aina jotain häikkää jossakin ja kalliita remontteja tiedossa. Oma mielipide on, että perämoottorit on luotettavampia. Ja jos jonkun vanhemman Yammunkin valitsee, niin ei kauheesti yleensä pieleen mene valinta. Mutta ei sitten mitään vanhaa Evinrudea tai Johnsonia (IMO). Vanhat japskit tuntuu olevan aikas ikiliikkujia.
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Teemu T. sanoi
Mutta ei sitten mitään vanhaa Evinrudea tai Johnsonia (IMO).
Tämä on taivaan tosi... Ei välttämättä edes mitään hirveen uuttakaan ;)
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Oikein hyviä vinkkejä :)

Täs siis kaverin kanssa mietitty kun hän muuttaa Nässyn rantaan nyt. Molemmille vene kelpais :p
Eli puoliksi veneen osto (saman hemmon kans siis toi dynyki puoliks ;D).
Molemmat osataa tehdä eli mahdollisesti vasta syksylllä veneen osto ja täysi läpikäynti talven aikana...toki siis koeajo syksyllä vielä.

edit: ja joku hytillinen haussa..siis etuhytti missä yöpyäkin pystyy. Talvisäilytys ei ole ongelma. Trailerivetureitakin löytyy =)
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

mä oon kanssa miettiny jo muutaman vuoden pyörän myymistä ja veneen hankkimista ::)
 
Vs: Venettä tahtoo hän... Onko asiantuntijoita?

Toinen mikä kannattaa katsoa on sähköjen toteutus. Tuossa Baylinerissäkin näkyy jo paljaaltaan sulaketaulu, yleensä noihin veneisiin tehdään kovasti jälkiasennuksia (gps, trimmit, lämppäri, jääkaappi) ja ne sähköt vedetään rosvoliittimillä jostain random johdoista -> spagettia, oikosulkija, sulamisia jne...

Tollanen OMCn bensakone on melkoinen hörppy, eli menovesi kyllä maistuu.
 
Takaisin
Ylös Bottom