Galant VR-4

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitsubishi Galant VR-4 -sarja
Valmistusmaa Japani, Nagoya
Valmistusaika 19872003
Tyyppi E38A Galant VR-4 RS
E39A Galant VR-4
E84A Galant VR-4
EC5A Galant VR-4
EC5W Legnum VR-4
Korimallit sedan, hatchback, farmari
Huippunopeus 180–241 km/h
Kiihtyvyys 6–7 s (0–100 km/h)
Iskutilavuus 1997–2498 cm3
Teho 177–206 kW
Paino 1480-1520 kg
Voimanvälitys Neliveto
Edeltäjä Starion Turbo, Lancer Turbo
Seuraaja Lancer Evolution

VR-4 on Galant malliston huippumalli. Se on ollut saatavilla kuudennessa (88-92), seitsämännessä (92-96) ja kahdeksannessa (96-02) generaatiossa. Kaikissa VR4 -malleissa on turboahdettu DOHC moottori ja jatkuva neliveto keskilukolla (visko).


Historiaa

Galant VR-4 Ralliauto

Alun perin Galant VR-4 suunniteltiin Rallin A-ryhmän säännöt täyttäväksi ralliautoksi vastaamaan mm. Lancia Delta HF Integralen ja Toyota Celica GT Fourin esittämään haasteeseen. Mitsubishi Ralliart oli 70-luvulla kilpaillut rallissa varsin hyvällä menestyksellä vanhalla takavetoisella Lancerilla sekä aavikkokilpailuissa nelivetoisilla Pajero/Shogun malleilla. Sen sijaan B-ryhmässä ajatettu Mitsubishi Starion Turbo ei kaksivetoisena pärjännyt Lancian, Peugeot'n ja Fordin nelivetoisia superautoja vastaan. Kun B-ryhmä sitten kiellettiin 1987 jälkeen, Mitsubishin oli vaihdettava taktiikkaansa ja hiljattain esitellystä kuudennen sukupolven Galantista rakennettiin nelivetoinen turboahdetulla moottorilla varustettu VR-4 malli jossa soveltuvin osin käytettiin hyväksi B-ryhmän Starionin tekniikkaa. Mitsubishi Ralliart Europe toimi tehtaan virallisena kilpatallina rallin MM-sarjassa saavuttaen Galantilla kolme osakilpailu voittoa.


6g (E38A/E39A)

Galant VR-4 RS vm. 1991

Ensimmäinen VR-4 malli oli teknisesti edellä monia muita kilpailijoitaan, malliin oli saatavilla muunmuassa Automaatti-ilmastointi, Sähkösäätöinen alusta (ECS), Nelipyöräohjaus (4WS). Neliveto toteutettiin luotettavalla ja toimivalla Viskolukolla, joka välittää voiman taka-akselille sallien vain hyvin pienen pyörimisnopueuseron. RS mallissa oli viskolukon lisäksi vielä taka-akselilla lukko. Mallia valmistettiin sekä vasemmanpuoleisella, että oikeanpuoleisella ohjauksella. Suomeen on tuotu joitain yksilöitä rallikäyttöön, mutta nykyiset liikenteessä olevat ovat jälkituotuja.

E38A RS

Kevyempi, ei nelipyöräohjausta, eikä muitakaan lisävarusteita, paitsi ilmastointi. Myös sisusta on riisuttu. Taka-akselilla on lukko.

E39A

4WS ABS ja muutenkin huomattavasti enemmin varusteita saatavana kun RS- mallissa, näinollen myös painavampi. Taka-akselilla ei lukkoa.

Eterna ZR4

Eterna ZR-4

Aussimonsteri

AMG, erikoiset

AMG Galant

MERSU

7g (E84A)

Galant VR-4 vm 1993

Vuonna 1992, Lancer Evolutionin julkaisun jälkeen huippuvarustellun Galantin ei tarvinnut enää täyttää rallivaatimuksia. Jo olemassaoleva, hyväksi havaittu 4WD järjestelmä päätettiin siirtää myös tähän malliin, jatkaen Mitsubishin ralliperinnettä ja mainetta suorituskykyä parantavana teknologiana. Mutta vanha 4G63 Turbo -moottori korvattiin uudella 2.0L V6 Twin Turbo -moottorilla. 7g VR-4 Galantia sai 5 vaihteisella manuaalilla, tai 4 vaihteisella INVECS automaattivaihteistolla, missä oli mm. "fuzzy logic", eli vaihteisto opetteli kuljettajan ajotyyliä koko ajan. Malli kiihtyi 0-100km/h suunnilleen 6.5s. Huippunopeus oli 225km/h.

For 1992, the emergence of the homologated Lancer meant the top-spec Galant was no longer constrained by sporting regulations. The existing, proven 4WD transmission was carried over, in keeping with Mitsubishi's reputation for performance-enhancing technology, but the old straight-4 was superseded by a smoother twin-turbo 2.0 L V6, and mated either to a conventional 5-speed manual, or a 4-speed INVECS auto complete with "fuzzy logic", which allowed the transmission to adapt to the driver's style and road conditions "on the fly". It was capable of dispatching the 0-60 sprint in about 6.5 seconds, and if derestricted could reach about 140 mph.

Variants of this car using the same engine/drivetrain were sold in Japan as the Eterna XX-4 liftback (1992) and Galant Sports GT liftback (1994–96).

96 - 02 (EC5A/EC5W)

EA- korimallin Galant malliston Vr-4 -versiota valmistettiin sedan- ja farmari-korisina. Farmaria (EC5W) myytiin nimellä Legnum. Niinsanottua 8gen mallia tehtiin ainoastaan oikeanpuoleisella ohjauksella, suurin osa valmistetuista ajoneuvoista on Legnumeita. Tätä korimallia on nyttemmin tuotu jälkituontina huomattavan paljon Suomeen johtuen sen halvasta markkina-arvosta Japanissa. Kaikissa malleissa moottorina toimi 2.5 -litrainen twinturbo V6 (6A13TT), joka kehittää tehoa 280hv ja vääntöä noin 370Nm. Vaihteistona toimi evoista tuttu 5-vaihteinen manuaali, automaattiversioissa käytettiin myös viisivaihteista Invecs-II vaihteistoa.

96 - 97

Ensimmäisessä aallossa tulleita malleja kutsutaan hieman ontuvasti prefacelift-malleiksi. Kaikissa prefacelift- malleissa oli sähköhydraulisesti toimiva AYC-perä, ja tyylikäs korkeakontrastimittaristo. Sisusta on isossa osassa malleja musta sinisillä kuvioilla. On ollut saatavilla myös mustaa ja vaaleata nahkasisustaa. Automaattivaihteistoisissa autoissa tehot oli rajoitettu 260 hevosvoimaan vaihteiston kestävyyden takia. Super Vr-4 mallissa oli hieman ylimääräisiä levikkeitä, sekä recaron (?) valmistama sisusta momon ohjauspyörällä.

Legnum manuaali - E-EC5W-LNGF

Legnum automaatti - E-EC5W-LYGF

Galant manuaali - E-EC5A-SNGF

Galant automaatti - E-EC5A-SYGF


98 - 02 Type-V, Type-S

Galant Vr-4 Type-V Auto vm.2000

Facelift toi ison joukon muutoksia sarjaan. Etupuskurin ja sivuhelmojen tyyppi vaihtui agressiivisemmasiksi. Myös konepellin pokkauksesta tehtiin korkeampi. Farmarin takakontti ja takapuskuri uudistettiin. Sedan sai kirkkaammat takavalot. Type-S malleihin kuului lisäksi kaarilevikkeet. Isossa osassa autoja on myös sivutuuliohjaimet. Sisustoja sai nyt useampaa erilaista. Perusvaihtoehtona erityisesti type-v malliin oli harmaa sisusta, parempi vaihtoehto oli musta sisusta punaisella kuvioinnilla. Lisäksi saatavissa oli kaksi nahkasisustaa. Myynnissä on ollut myös ajoneuvoja recaron sisustoilla. Type-V -mallit eroavat teknisesti Type-S:stä siten, että niissä on AYC-perän sijasta avoin perä takana. Kaikissa Type-V-malleissa ei myöskään ole korkeakontrastimittaristoa. Galantin manuaaliversiota sai pelkästään Type-V -varustelulla. Facelift-automaateissa ei ollut enää tehonrajoitusta ja vuonna 99 automaattia parannettiin isommalla jäähdyttimellä, myös ulkoinen suodatin poistui tässä vaiheessa.

Legnum Type V automaatti - GF-EC5W-LYGF3

Legnum Type S automaatti - GF-EC5W-LYGF

Legnum Type S manuaali - GF-EC5W-LNGF (2000->)

Gelant Type V manuaali - GF-EC5A-SNGF3

Galant Type V automaatti - GF-EC5A-SYGF3

Galant Type S automaatti - GF-EC5A-SYGF