Etanoli (E85), puristukset ja turbo

S

Sigma205

Guest
Otetaanpa seuraava hypoteesi: On kolme moottoria; A, B ja C. Moottorit mahdollisimman identtisiä, eli sanotaanko sama peruskone tai -blokki.

A normaali ottomoottori, polttoaineena lyijytön bensiini.

B muuten sama, mutta (pakokaasu)turbolla varustettu,  mahdollisesti turbon vaatimat muutokset toki tehty, jos ei muuta niin ainakin toiset männät pienempien puristuksien takia. Polttoaineena lyijytön bensiini.

C turbolla varustettuna, mutta polttoaineena olisikin etanoli.

Etanolillahan (E85) on korkeampi oktaaniluku (104), mutta pienempi energiasisältö kuin bensiinillä ts. eikö etanolia voisi käyttää suuremmilla puristuksilla turbomottoreissa kuin bensiiniä ilman että vaihtaisi esim. mäntiä ym.

Eli C-kone olisi jonkilainen synteesi A:sta ja B:stä. Onnistuisikohan käytännössä?
 
näinhän se menee: alkoholi kestää puristusta paremmin, oli kysessä sitten vapaastihengittävän suuri puristussuhde tai ahdetun moottorin korkea ahtopaine (tai peruspuristus). Ahdetussa moottorissa kannattaa usein jättää puristus alas ja korvata se sitten suuremmalla ahdolla, koska täytös on silloin parempi. Miinuspuolena alkoholia kuluu litramääräisesti enemmän... ja käytännön ongelmana kuvaamassasi "sekamoottorissa" olisi tarve muuttaa ruiskutusta kulloinkin käytetyn polttoaineen mukaan....
 
Jos tarvetta polttoaineen muuttamiseen ei olisikaan, vaan käytettäisiin koko ajan samaa eli etanolia, jolloin ruiskutuksen voisi säätää pysyvästi oikeaksi.

Toki etanolia kuluisi enemmän juuri tuon pienemmän energiasisällön takia.

Se mitä yritän tässä selvitellä on, että voisiko ahdetussa etanolimoottorissa käyttää ottomoottorin vakiomäntiä ja muita osia ilman että moottori kärsii siitä.

Toisekseen, miten katalysaattorin toiminta muuttuu, jos polttoaineena onkin etanoli bensiinin sijaan?
 
kyllä vapaastihengittävän männät ovat ahdetussa kovilla vaikkei nakutusta ilmenisikään.... kovemmat paineet ja kasvaneet lämpökuormat eivät varmasti paranna niiden kestoa.

Alkoholilla ajettaessa päästöt eivät liene ongelma, koska alkoholi palaa puhtaammin... katalysaattorin toiminnasta en osaaa sanoa.
 
Takaisin
Ylös Bottom