Mitsubishi Grandis 2.4 vm. 2004 ilmastoinnin kompuran magneettikytkin

MitsuGrandis

New Member
Liittynyt
2 Heinäkuu 2021
Moikka!
Googlaus sekä muunlaiset haut on nyt käytetty loppuun, joten on aika kysyä teiltä kanssa-autoilijat, onko alla olevaan kysymystulvaan vastauksia:

Kesäkuun loppuun saakka ilmastointi pelasti hyvin, mutta sitten se vain lakkasi toimimista. Pari kertaa ajaessa se vielä hönkäisi kylmää, mutta se ilo loppui nopeasti. Ilmastointi on nyt sittemmin juuri huollettu - ei ollut vuotoja ja uudet aineet on sisällä. Silti ilmastointi ei lähtenyt toimimaan. Huoltomies epäili painekytkintä, mutta tätä ei huollossa ollut aikaa tutkia enempää.
Sain huollon jälkeen kuitenkin vanhaa kopautskontsia käyttämällä ilmastoinnin hetkeksi toimimaan: eli kopistelin kompruaa varovasti, ja sehän hörähtikin käyntiin (tämä temppu toimi tosin vain kerran, ja taas puhalsi vain kuumaa ulkoilmaa). Huollosta kotiin ajaessa kylmää tuli autoon vielä yhden kerran ihan itsestään, eli jossain vaiheessa kompura oli vielä päättänyt lähteä pyörimään hetkeksi aikaa.

Painekytkin olisi tämän perusteella mielestäni ehjä? Kokeilin myös kompuran releen - vaihdoin tilalle toisen samanlaisen, mutta mitään ei tapahtunut.

Voisikohan siis kyseessä olla viallinen kompuran magneettikytkin. Yritin tässä kytkimiä jo varaosapuljuista etsiä, mutta kaikki myyvät tämän osalta ei-oota. Tuo kytkin olisi vain paljon halvempi kuin koko kompuran vaihtaminen.

Osaako joku sanoa, sopiiko Grandiksen ilmastoinnin kanssa jonkin muun automerkin magneettikytkin? Näitä samoja kompuroita on varmasti joissain muissakin autoissa, kun vain tietäisi missä.
Tai osaako joku kertoa korjauskikkaa, jolla kytkimen saisi vaihtamatta toimimaan?

Kiitos, jos joku jaksoi lukea ja sen lisäksi vielä vastatakin :).
 

ST

Well-Known Member
Club Member
Kaupallinen Ilmoittaja
Liittynyt
24 Syyskuu 2003
Sijainti
Manse
Asiansa osaava paja pystyy kyllä shimmaamaan välyksen kohdilleen jos ei ole vielä kertaakaan aikaisemmin säädetty.

Ja yleisesti aina mitsuissa kyse liian isosta magneettikytkimen välyksestä, todella harvoin painekytkimestä / paisuntaventtiilistä.
 

MitsuGrandis

New Member
Liittynyt
2 Heinäkuu 2021
Kiitos ST vastauksesta. Tuo shimmaus olisikin kaikkein helpoin vaihtoehto, niin silloin ei tarvitse vaihtaa mitään kallista osaa.

Sattuuko muuten sinulla tai kenelläkään muulla olemaan antaa hyvää vinkkiä tällaisesta pajasta, jossa homma onnistuisi Turku-Salo-Kemiönsaari alueelta?
 

mc662

Member
Liittynyt
28 Marraskuu 2017
Mikä tahansa yleiskorjaamo tuon operaation pystyy tekemään ja pystyy sen itsekkin jos työkalut pysyy käsissä.

Eri merkki mutta samalla lailla hoitunee grandis´sakin

 
Viimeksi muokattu

Jape79

Member
Liittynyt
22 Tammikuu 2017
Mullakin on otettu molemmista 2004 2.4 Outlandereista tuo shimmiprikka pois ja sen jälkeen ilmastoinnit toimineet ja ei ollut kyllä kuin puolen tunnin homma kaikkinensa. Saattaa olla jopa sama kompura grandiksessa.
 

MitsuGrandis

New Member
Liittynyt
2 Heinäkuu 2021
Kiitos kaikista vastauksista sekä myös tuosta ohjevideosta. Itselle nämä ilmastointiasiat ovat vähän vieraampia, vaikka muuten on kyllä sormia tullut liattuakin. Tässä onkin tullut vikaa hakiessa samalla opittu paljon.
Iso homma tuo ei tosiaan olisi, ja kaikki kyllä vahvasti viittaisi juuri tuohon liian isoon välykseen. Täytyy katsoa, löytyykö sopivia työkaluja, vai onko nopeampaa ottaa paikalliseen pajaan yhteyttä ja pyytää tekemään tuo työ.

Ihan vinkkejä vielä hakiekseni kysyn, minkälaisilla työkaluilla muilta tämän homman tehneiltä homma on onnistunut?
 
Viimeksi muokattu

MitsuGrandis

New Member
Liittynyt
2 Heinäkuu 2021
Kiitos kaikista vinkeistä ja ohjeista! Nyt on homma tehty, ja se oli kyllä todellakin helppo tehdä. Kuten mc662 sanoi, niin pitkä ruuvari ja sopiva hylsy (14mm) räikässä hoiti homman. Paikat ei ollut ryytyneet kiinni, joten ongelmia ei tullut vastaan.

Alunperin välys oli 1mm. Kun purin, niin sisältä löytyi vain yksi levy (0,7mm). Tähän autoon on tämä homma jo ehkä aiemminkin tehty, kun enempää säätöä ei ollut tarjolla. Otin tuon levyn pois ja lopputuloksena oli 0,3mm välys. Se on ehkä vähän pieni, mutta kytkin mahtuu kuitenkin ilman hankaamista pyörimään, ja mikä hienointa, ilmastointi toimii jälleen. Vielä ei ole tien päällä testattu, mutta pihassa paikallaan ollessa magneettikytkin otti kiinni sekä vapautui kuten pitääkin. Ehkä koitan vielä jostain etsiä 0,3mm levyn, jolla saisi välystä suuremmaksi, mutta tuntuisi se noinkin toimivan.
 
Ylös Bottom